Baby- & Peuterzwemmen

Elke zondagochtend is het zwembad tussen 9.00 uur en 10.00 uur gereserveerd voor baby's en peuters van onze vereniging, in de leeftijd van 6 maanden tot 4 jaar.
 

"Spelenderwijs watervreesvrij worden en blijven.
De ideale voorbereiding voor de zwemlessen!"


Het doel van dit "spartelgroepje" is dat de kinderen geen watervrees krijgen. Men moet dan wel op vroege leeftijd beginnen. Onze voorkeur gaat uit naar kinderen vanaf 6 maanden. Kinderen van deze leeftijd zijn inmiddels gewend aan het "droge", maar zijn de "natte" tijd in het vruchtwater, veilig bij de moeder, nog niet vergeten. Vader of moeder zwemt met het kind mee, zodat er ook nog een goed lichamelijk contact is.
Ook voor de wat oudere kinderen (peuterleeftijd) heeft het watervreesvrij worden vele voordelen. Zodra kinderen op zwemles gaan zal de eerste lesperiode bestaan uit het leren wennen aan de "vreemde" eigenschappen van water. Is een kind al gewend aan het water of kan het kind zelfs al een beetje drijven, dan verkort dit de lesperiode aanzienlijk. Daarnaast is het natuurlijk zo dat kinderen die niet direct in paniek raken wanneer ze per ongeluk te water raken hier een veel minder traumatische ervaring aan over houden.

Geen zwemles, maar een plezier en speelles!

Bij het Baby- & peuterzwemmen is het nog niet de bedoeling dat de kinderen al zwemslagen aanleren. Hier zijn ze nog te jong voor.
Het gaat erom dat het kind zo snel mogelijk watervreesvrij is en het plezierig vindt om in het water te zijn. Een heerlijke gedachte voor een naderende vakantie of een weekendje weg. Bovendien de perfecte voorbereiding voor de zwemlessen.

Vanaf de leeftijd van 4 jaar stromen de kinderen door naar de reguliere zwemlessen, waarbij ze door de ervaring die ze al hebben opgebouwd een grote voorsprong hebben op kindereren die regulier intstromen bij de zwemlessen. Er hoeft immers geen aandacht meer te worden besteed aan het watervrij maken.
Bijkomend voordeel hierbij is, dat wanneer uw kind meer dan 1 jaar heeft deelgenomen aan het Baby- & peuterzwemmen er gestart kan worden met de zwemlessen vanaf de leeftijd van 4 jaar zonder plaats te nemen op de wachtlijst.

Het Kikkervisje diploma

Bij het Baby- & Peuterzwemmen worden er geen lessen gegeven maar worden er wel spelenderwijs oefeningen gedaan. Om de kinderen een uitdaging te geven en het stapsgewijs verhogen van het watervrij-zijn te bevorderen is het Kikkervisje-diploma ontwikkeld, waarbij een 5-tal stickers, corresponderend met steeds moeilijkere opdrachten, verdiend kunnen worden. De oefeningen worden door de ouders zelf  samen met het kind uitgevoerd, met aanwijzingen van de aanwezige leiding.
De doel van de oefeningen is om uiteindelijk te bereiken, dat wanneer het kind onverhoopt te water raakt hij of zij niet in paniek raakt. Er is immers al onderwater ervaring is opgedaan, waardoor ze de mond automatisch sluiten, met de benen spartelen om boven water te komen en met de handen wapperen om aan de kant te kunnen komen. Als ouder heeft u dan voldoende tijd om uw kind uit het water te halen en ook zelf niet in paniek te geraken.
Als de kinderen op 4 jarige leeftijd naar de zwemles gaan, durven ze onder andere in het water te springen, onder water te "zwemmen", te kijken onder water en kunnen veelal al drijven op de buik en de rug.
Deze zaken moeten bij kinderen, die niet hebben deelgenomen aan het baby- en Peuterzwemmen, nog aangeleerd worden, wat doorgaans veel tijd in beslag neemt.

Meer informatie of lid worden?

Wilt u een keer samen met uw zoon of dochter komen kijken (en meedoen), neem dan ccontact op via ons contactformulier.

Meteen lid worden kan natuurlijk ook. Ons digitale inschrijfformulier vind u HIER. Tip: Vul de gegevens van uw zoon/dochter in (uw kind wordt lid, de ouder/verzorger zwemt natuurlijk gratis mee).
Licentiehouder ABC:
Om deze website zo goed mogelijk te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Lees verder
Terug naar boven