Baby- & Peuterzwemmen

Elke zondagochtend is het zwembad tussen 9.00 en 10.00 uur gereserveerd voor baby's en peuters van onze vereniging, in de leeftijd van 6 maanden tot 4 jaar.

Het doel van dit "spartelgroepje" is dat de kinderen geen watervrees krijgen. Men moet dan wel op vroege leeftijd beginnen, onze voorkeur gaat uit naar kinderen vanaf 6 maanden. Kinderen van deze leeftijd zijn inmiddels gewend aan het "droge", maar zijn de "natte" tijd in het vruchtwater, veilig bij de moeder, nog niet vergeten. Vader of moeder zwemt met het kind mee, zodat er ook nog een goed lichamelijk contact is.
Bij het Baby- & peuterzwemmen is het nog niet de bedoeling dat de kinderen al zwemslagen aanleren. Het gaat erom dat het kind wanneer hij of zij 4 jaar wordt, watervreesvrij is en het plezierig vindt om in het water te zijn. Vanaf de leeftijd van 4 jaar stromen de kinderen door naar de reguliere zwemlessen, waarbij ze al een grote voorsprong hebben en er sneller met het aanleren van de slagen kan worden begonnen. Er hoeft immers geen aandacht meer te worden besteed aan het watervrij maken.
Bijkomend voordeel hierbij is, dat wanneer uw kind meer dan 1 jaar heeft deelgenomen aan het Baby- & peuterzwemmen er gestart kan worden met de zwemlessen vanaf de leeftijd van 4 jaar zonder plaats te nemen op de wachtlijst.
Bij het Baby- & Peuterzwemmen worden er wel spelenderwijs oefeningen gedaan. Om de kinderen een uitdaging te geven en het stapsgewijs verhogen van het watervrij-zijn te bevorderen is het Kikkervisjes-diploma ontwikkeld, waarbij een 5-tal stickers, corresponderend met steeds moeilijkere opdrachten, verdiend kunnen worden.
Deze oefeningen doen de ouders zelf op aanwijzingen van de aanwezige leiding. De bedoeling van de oefeningen is om uiteindelijk te bereiken, dat wanneer het kind onverhoopt te water raakt hij of zij niet in paniek raakt. Er is immers al onderwater ervaring is opgedaan, waardoor ze de mond automatisch sluiten, met de benen spartelen om boven water te komen en met de handen wapperen om aan de kant te kunnen komen. Als ouder heeft u dan voldoende tijd om uw kind uit het water te halen en ook zelf niet in paniek te geraken.
Als de kinderen op 4 jarige leeftijd naar de zwemles gaan, durven ze onder andere in het water te springen, onder water te "zwemmen", te kijken onder water en kunnen veelal drijven.
Deze zaken moeten bij kinderen, die niet hebben deelgenomen aan het baby- en Peuterzwemmen, nog aangeleerd worden, wat doorgaans veel tijd in beslag neemt.
 Wilt u een meer informatie of een keer komen kijken, neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Licentie Zwem-ABC:
Terug naar boven