Leren zwemmen

Vele kinderen in Helmond en omstreken hebben leren zwemmen bij de Helmondse Watervrienden. Bij onze zwemlessen staat het plezier in het leren zwemmen voorop. Dit houdt in dat het aanleren van de slagen spelenderwijs gebeurt, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van het zwembad. Hierdoor zal uw kind zich vrij voelen in het water, wat in beangstigende situaties positief kan uitwerken.

Zwemtijden

Het aanleren van de zwemslagen vindt plaats op zondagmorgen tussen 10:30 uur en 12:30 uur, dinsdagavond tussen 18:30 uur en 20:00 uur en vrijdagavond tussen 18:15 uur en 19:15 uur. In alle gevallen betreft het een zwemles van 30 minuten, de lessen zijn eenmaal per week (uitgezonderd feestdagen, zomervakantie en tussen kerst en oud- en nieuw). Leren zwemmen binnen onze vereniging kan vanaf de leeftijd van 4 jaar. Onze voorkeur heeft het het echter om te starten vanaf de leeftijd van 5 jaar.

Voor de start met het leren zwemmen hebben wij een wachtlijst. De lengte hiervan is zeer variabel. Een indicatie is te vinden op onze wachtlijst-pagina. De inschrijfdatum is bepalend voor de plek op de wachtlijst.

Lesmethode

Onze zwemlessen worden gegeven in het ondiepe gedeelte van het zwembad. Hierbij geeft de instructeur les vanuit het water en maakt gebruik van de mogelijkheden van de badrand en bodem. Wij maken in principe geen gebruik van drijfmiddelen zoals kurkjes of zwempakjes. Onze visie is dat leren zwemmen begint met leren drijven en dat het kind later ook moet kunnen zwemmen zonder de (schijn)veiligheid van drijfmiddelen. Daarnaast vormt het hebben van plezier tijdens de zwemles een van onze kernpunten.
Het leren zwemmen bij onze zwemvereniging gebeurt middels verschillende stappen/niveaugroepen. Het kind doorloopt deze stappen, zodra blijkt dat het kind het gewenste niveau heeft behaald, stroomt hij of zij automatisch door naar het volgende groepje. Op onze pagina met diploma-eisen zijn de precieze eisen per groepje te vinden. Hier onder een korte uitleg per badje:

Badje 1: Eendjesdiploma
In het eerste badje vindt de watergewenning plaats. Kinderen leren wennen aan de "rare en vreemde" eigenschappen van het water. Dit gebeurt op een speelse wijze, waarbij spelletjes en speelse werkvormen een groot onderdeel van de les vormen. Door een goede gewenning aan het water raakt het kind de angst voor water kwijt. Dit is essentieel om uiteindelijk te kunnen leren zwemmen. Naast de watergewenning is ook het leren drijven op de buik en rug een belangrijke stap die behaald wordt in het eerste badje.
 
Badje 2: Kikkerdiploma
Kikkers zwemmen voornamelijk met hun benen. Het aanleren van de beenslag staat dan ook centraal in badje 2. Zowel de beenslag op de buik als op de rug worden aangeleerd. Daarnaast wordt het drijven op buik en rug verbeterd en beginnen we met het aanleren van de beenslag van de borst- en rugcrawl.

Badje 3: Goudvisdiploma
In het 3e badje gaat de aandacht voornamelijk uit naar het aanleren van de armslag. De moeilijkheid zit hem voornamelijk in de juiste combinatie met de beenslag. Deze juiste volgorde is echter wel essentieel om een goede en efficiënte zwemslag te kunnen zwemmen. Ook aan de armslag van de borstcrawl en rugcrawl wordt de nodige aandacht besteed. 

Badje 4: Dolfijndiploma
De dolfijn is de koning(in) onder de zwemmers. In badje 4 worden dan ook de puntjes op de i gezet. Het belangrijkste element hierin is om van een zwemslag met het hoofd in het water (zoals in badje 3 aangeleerd) te komen tot een rustige en soepel zwemslag waarbij het kind het hoofd ontspannen boven water kan houden.

Oefenen in het diepe (Badje 5: Walvisdiploma)
Zodra het kind in het ondiepe gedeelte goed met het hoofd boven water kan zwemmen, zal de stap worden gezet om te gaan oefenen in het diepere gedeelte van het zwembad. Dit gebeurt enerzijds tijdens de lessen in badje 4, anderzijds is hier op dinsdag en zondag een speciaal tussenbadje voor (badje 5). Hier leren de kinderen ook watertrappen en springen van een duikplank. Hierna zijn de kinderen klaar voor de grote stap naar de oefenbaan voor diploma A van het Zwem-ABC.
Licentiehouder NRZ:
Terug naar boven