Diplomazwemmen

Voor het behalen van zwemdiploma's van het nationale Zwem-ABC bent u bij de Helmondse Watervrienden aan het juiste adres. De zwemlessen binnen onze vereniging worden verzorgd door de commissie diplomazwemmen. Naast het leren zwemmen en het Zwem-ABC kun je bij ons ook terecht voor Baby- & peuterzwemmen en de zwemvaardigigheidsdoploma's met bijbehorende keuzepakketten.

Bij onze zwemlessen staat het plezier in het zwemmen centraal. Dit houdt in dat het aanleren van de slagen spelenderwijs gebeurt, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van het zwembad. Hierdoor zal uw kind zich vrij voelen in het water, wat in beangstigende situaties positief kan uitwerken.

Bij het diplomazwemmen doorloopt uw kind het volgende traject:

Aanleren zwemslagen

Het aanleren van de zwemslagen vindt plaats op zondagmorgen tussen 10.00 uur en 12.30 uur, dinsdagavond tussen 18.30 uur en 20.00 uur en vrijdagavond tussen 18.00 uur en 19.00 uur. Uw kind zwemt 1 keer per week, de les duurt 30 minuten. De lessen worden aangeboden aan kinderen vanaf 4 jaar. Tijdens deze "elementaire" zwemlessen worden de eerste beginselen van de zwemkunst aangeleerd. Hierbij wordt begonnen met het wennen aan het veelal vreemde water, waarna het drijven wordt aangeleerd. Vervolgens worden de slagen in meerdere stappen aangeleerd.

Het bad is verdeeld in viertal groepjes. In elk groepje worden weer nieuwe elementen aangeleerd, elk groepje wordt afgesloten met een diploma. In het eerste groepje worden de kinderen watervrij gemaakt en leren ze drijven. In het 2e groepje komt de beenslag erbij, in het 3e groepje de armslag en in het 4e groepje leren ze met het hoofd boven water zwemmen. Wanneer de kinderen alle vier de groepjes hebben doorlopen, wordt in het diepe geoefend op afstand en conditie, hierna stromen de kinderen door naar het A-diploma.

Meer informatie is HIER te vinden.

Zwem-ABC

Bij de Watervrienden wordt gezwommen volgens de richtlijnen van het nationaal erkende zwem-ABC van de NRZ (Nationale Raad Zwemdiploma's).
De zwemlessen voor het zwem-ABC worden aangeboden op:
  • Zondagmorgen tussen 11.00 uur en 12.30 uur (2 lessen van elk 45 minuten);
  • Dinsdagavond tussen 18.30 uur en 19.30 uur (1 les van 60 minuten);
  • Vrijdagavond tussen 18.00 uur en 19.45 uur (Dip A+B van 18.00 u tot 19.00 u, Dip C van 19.00 u tot 19.45 u).
Het Zwem-ABC vormt een goed op elkaar aansluitend pakket, waarbij de kinderen steeds zwemvaardiger worden. Per jaar wordt 2 maal diplomazwemmen georganiseerd. Meer informatie is HIER te vinden.

Vervolgmogelijkheden

Na het behalen van het zwem-ABC kan bij de watervrienden nog volop worden verder gezwommen. Zo worden op vrijdagavond na het behalen van het C-diploma lessen aangeboden bij de Reddingsbrigade. Op zondagmorgen en dinsdagavond kun je verder gaan met de zwemvaardigheidsdiploma's. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zowel de reddingsbrevetten als de zwemvaardigheidsdiploma's te halen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bij het wedstrijdzwemmen te gaan. Ook kinderen die elders hun zwem-ABC hebben gehaald zijn bij ons van harte welkom om verder te gaan met een van de aangeboden activiteiten.

Wanneer je ervoor kiest om verder te gaan met de zwemvaardigheidsdiploma's, zal elke week een half uur worden gezwommen voor het "algemene" zwemvaardigheidsdeel bestaande uit zwemvaardigheid 1, 2 en 3. Naast verdieping van de reeds aangeleerde slagen worden bij deze diploma's ook de vlinderslag, samengestelde rugslag en polocrawl aangeleerd. 
Het 2e half uur van de zwemles wordt besteed aan de keuzepakketten:
  • Survival 1, 2 en 3;
  • Waterpolo 1, 2 en 3;
  • Wereldzwemslagen 1, 2 en 3;
  • Snorkelen 1, 2 en 3.
De keuzepakketten wisselen om de week. Hierbij geldt dat de kandidaat de oneven weken zwemt voor Survival of Wereldslagen, de even weken voor Waterpolo of Snorkelen. De zwemvaardigheden worden op zondagmorgen gegeven tussen 10.00 uur en 11.00 uur en op dinsdagavond tussen 19.30 uur en 20.30 uur. Meer informatie is HIER te vinden.

Volwassenen

Ook volwassenen kunnen bij onze vereniging leren zwemmen. Op de dinsdagavond wordt in het wedstrijdbad voor deze groep les gegeven tussen 20.30 en 21.30 uur. Ook hier geldt dat men kan leren zwemmen en daarna kan oefenen voor alle officieel erkende diploma's. Dit hoeft echter niet, gewoon recreatief baantjes trekken is natuurlijk ook toegestaan. Kijk hier voor meer informatie.

Lesplan

Iedere zwemvereniging of zwemschool geeft op zijn of haar eigen manier les. Hierin zijn vele nuanceverschillen mogelijk. Deze verschillen worden veroorzaakt door verschillen in doelgroepen, de (on)mogelijkheden van het beschikbare zwembad, het al dan niet hebben van een winstoogmerk en nog vele andere factoren.
Een lesplan is een intern document waarin de visie en keuzes van methoden worden beschreven. Bekijk hier een samenvatting met de hoofdpunten uit ons lesplan.
Licentiehouder ABC:
Om deze website zo goed mogelijk te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Lees verder
Terug naar boven